Baby + baan = energie

0

Baby + baan = energie!

Het jonge vaderschap trekt een zware fysieke wissel. Hoe krijg je weer energie? 4 tips.

De geboorte van een baby zet je wereld op zijn kop, en die veranderingen garanderen stress en een lage energievoorraad. Mariska Kwetters, psychosomatisch oefentherapeut, behandelt mensen met stressgerelateerde lichamelijke klachten. ‘Je lichaam herstelt bij stress niet voldoende, het niveau stresshormonen (adrenaline en cortisol) blijft hierdoor hoog. Je ademt snel, je hart klopt snel en dat kost veel energie.’

1 Ontspan op tijd

Slaapt de baby eindelijk en is het huis een puinhoop? Rust ook even uit. Kwetters: ‘Met ontspannen vul je je lichaam aan met energie en krijg je een beter humeur. Zo kun je dingen de volgende dag weer aan.’ Naast je werk heb je er thuis een baan bij; een dubbelrol die extra energie kost. Kwetters adviseert daarom op je werk ook te ontspannen en stress te vermijden. Uit het boek Werkdruk en werkstress van Hans Kaaij en Frans de Kruif blijkt dat stress een van de grootste oorzaken is van langdurig ziekteverzuim. Voor werkgevers dus niet winstgevend. Communiceer daarom je probleem op tijd met je leidinggevende.

2 Slaap meer

Als jonge vader bouw je snel een flinke ‘slaapschuld’ op. Ga daarom op tijd naar bed, ook al heb je eindelijk tijd met z’n tweeën omdat de baby slaapt. Volgens de Hersenstichting heeft het met name een herstellende functie voor de hersenen. Slaap is nodig voor je concentratie- en denkvermogen die je overdag gebruikt om zaken gedaan te krijgen. Bezigheden  gaan gemakkelijker en dat is al een stressoorzaak minder. Moeite met inslapen? ‘Het is wetenschappelijk bewezen dat warme melk de slaap bevordert,’ vertelt Marjolein Baauw, sportdiëtiste .

3 Blijf sporten

Van sporten krijg je energie. Alleen heb je nauwelijks tijd om te sporten. Joshua Levitt is vader van drie kinderen en schreef het boek Baby Barrels. Hierin staan eenvoudige oefeningen voor thuis mét je kind. Een voorbeeld is de oefening ‘babyheffen’ voor training van je borstkas: terwijl je op je rug ligt en de baby ter hoogte van je borst houdt, hef je hem/haar op en neer.

4 Eet gezond

De sportdiëtiste raadt af snelle koolhydraten te eten wanneer je door stress vermoeid bent. Bij stress geeft je lichaam extra insuline af, wat ervoor zorgt dat cellen glucose opnemen en je bloedsuikerspiegel daalt. ‘Door snelle koolhydraten krijg je een insulinepiek en een te lage bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert met hypogevoelens: je wordt bleek, gaat trillen en wordt nog vermoeider.’ Eet daarom regelmatig en in kleinere hoeveelheden. ‘Ga niet snacken, maar eet granen, fruit en groenten,’ tipt Baauw.

Door: Nathalie Pérez

Baby + baan = energie! – menshealth.nl

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *